Защо трябва да носим боси обувки?

Защо трябва да носим боси обувки?
19 юни 2024

Обичате ли усещането, когато се разхождате с боси крака по плаж или по поляна? Защо то е толкова удовлетворяващо? Защото краката ни могат да се отдадат на неограничена свобода. При боси обувки усещането е най-близкото до това да ходиш бос, докато носиш обувки.

 

Какво означава Боси Обувки?

 

Понятието за боси обувки идва от английските думи bare (бос) и foot (стъпало), а целта му е да не ограничава здравословното и естествено движение на стъпалото.

 

Това е логично! Човешкото стъпало се е развило, за да служи като основа и амортисьор на човешката опорно-двигателна система. Тази функция се постига без какъвто и да е вид обувки. Принципът на обувките е защитата на стъпалото от наранявания, измръзвания или изгаряния. Развитието на обувките постепенно се поддаде на модните тенденции до степен, в която потисна нормалните свойства на краката ни. Те, обувките, се превърнаха просто в абсорбатори, които не са полезни за тялото ни. Стилът е цената на здравето ни. Функциите се преместват от крака в обувката. Именно поради тази причина стъпалата губят всички свои естествени умения. За щастие, съществуват боси обувки, които изпълняват всички свойства, които трябва да има всяка обувка. Тези обувки не отнемат естествените качества на краката ни.

 

Разгледайте > Боси Обувки за Възрастни

 

Стъпалото е шедьовър на човешката еволюцията

 

Човешкото стъпало е съвършена и сложна система. То се състои от 26 кости, 33 стави и повече от 100 мускула, сухожилия и връзки, които си сътрудничат при всяка стъпка. Стъпалата ви са опора и дори източник на възприятия и стимули, които се изпращат до всяка част на тялото. По време на ходене ние включваме не само части от краката си като глезени, колене и тазобедрени кости, но и значително ангажираме коремните мускули, средната част на тялото, вътрешните стабилизиращи мускули и, разбира се, мозъка си.

 

здраво стъпало

 

Благодарение на напречния и надлъжния свод, подвижните и "възприемчиви" пръсти - стъпалото функционира като стабилна основа, която е достатъчно еластична и невероятно гъвкава. Освен това то изпълнява функцията на абсорбатор на удари по време на ходене, бягане или скачане. Ето защо можем да ходим по груби повърхности, без да пострадат други части на тялото. Дори ни е по-лесно да ходим по подсилена повърхност, отколкото по мека (сравнете ходенето по път и пясък).

 

Стъпалото съдържа голямо количество чувствителни сетивни нервни окончания и е много възприемчиво към температурата, структурата, твърдостта. Движението се адаптира към тези аспекти. Опитайте се да ходите по остри камъни - мозъкът в сътрудничество със стъпалата и автоматично омекотява стъпката ви, променя отскока, огъва коленете и не позволява на тялото да се нарани.

 

Ако позволим на краката си да възприемат, те автоматично ще се адаптират към терена и ще започнем да ходим по-здравословно, и по-щадящо за тялото ни. Как изглежда едно здраво стъпало?

  • развит напречен и надлъжен свод
  • широко разтворени пръсти
  • големият пръст няма кокалче и служи като силна опора
  • гъвкави и "възприемчиви" пръсти

 

боси ходене

 

Още полезни статии за боси обувки:

Децата ни носят боси обувки, а след като пораснат спират - Защо?

Защо носенето на боси обувки ще помогне на нашето здраве и нормално развитие?

10 юли 2024
Ревю на боси сандали Tomar Creation от Цветомира Йоцова

Доста изчерпателно видео ревю на босите сандали Tomar Creation - с тройно закопчаване. Разгледайте ютюб канала на Цветомира Йоцова. В него ще намерите интересни видеа за бебеносене, нулев отпадък, многократни пелени, захранване, водено от бебето и други лайфстайл идеи.

прочети още
8 юли 2024
Но какво да кажем за поддръжката на краката?

Ами поддръжката на стъплата и какво ще правим с нея? Нима краката ни не се нуждаят от опора? Всички сме го чували. И истината е, че някои стъпала наистина имат нужда от опора, поне за известно време. Но в момента обвързваме и ограничаваме напълно здрави крака, без дори да се замисляме защо изобщо ни болят.

прочети още
2 юли 2024
Какви са предимствата ако сме с боси обувки?

Добавянето на няколко чифта боси обувки към колекцията ви от обувки дава възможност на краката ви да придобият (или да възвърнат) сила и подвижност. В крайна сметка това може да донесе редица ползи за здравето и физическата ви форма. Ето конкретни начини, по които можете да се възползвате от носенето на боси обувки.

прочети още
24 юни 2024
Носенето на боси обувки ще помогне ли на краката ни?

Носенето на боси обувки са полезни както за краката, така и за цялото ни тяло. Това е особено вярно, ако имате плоски стъпала, защото този вид обувки могат да заздравят и направят по-силни ходилата ви.

прочети още
21 юни 2024
Босоноги стъпки: възход на Боси Обувки

Боси обувки - по-малко оксиморонно известни като минималистични обувки или обувки с нулев наклон при петата (Zero Drop)  - в момента са на мода в света на бягането, а и не само. Проектирани така, че петата и стъпалото да достигат земята на едно и също ниво, обувките позволяват да се движат възможно най-естествено (представете си пещерен човек, който гони мамут, носещ кози кожи на краката си, и ще разберете идеята). 

прочети още
20 юни 2024
Защо краката ни страдат?

Нашата анатомия с напречния и надлъжния свод поддържа стабилността на цялото тяло. Когато предоставим на краката си достатъчно пространство и свобода, тоест вътре в обувката, те започват да работят интензивно сами, а от друга страна, когато кракът е затворен в обувка в продължение на много часове, той започва да отслабва. Представете си, че носите поддържаща презрамка за ръка през целия ден и всеки ден. След няколко седмици първоначално здравите мускули и сухожилия ще отслабнат и отчаяно ще се нуждаят от рехабилитация и някакъв вид възстановяване на силите. Носенето на обикновени обувки оказва същото въздействие върху краката ни.

прочети още
18 юни 2024
Обувките ни вредят и решението е боси обувки

Още едно полезно видео на тема ``Защо боси обувки``! Видеото е от YouTube канала - С деца на село! Каналът е много интересен и го препоръчваме. Във видеото ще научите защо трябва да носим боси обувки, какви са техните ползи и много добре е обясно как конвенционалните обувки вредят на здравето ни.

прочети още
17 юни 2024
Почувствайте земята под краката си - ползите от ходенето бос

Босото ходене, което се различава от ходенето бос e тенденция с признати ползи за здравето. Това е друга тема и за нея имаме доста статии и като приключите с тази в съветваме да прочетете тази > Защо носенето на боси обувки ще помогне на нашето здраве и нормално развитие?

прочети още
27 май 2024
Защо носенето на боси обувки ще помогне на нашето здраве и нормално развитие?

Това са няколко конкретните ползи за здравето, които са свързани с носенето на боси обувки; 1) Повишена подвижност на вашите крака с боси обувки Подвижността на глезените и пръстите на краката е изключително важна за спортните постижения и здравето на краката. Повдигнатата пета на стандартните обувки поставя глезена в изпънато положение и скъсява мускулите на прасеца. Така се получава и изкривяване на цялото тяло.

прочети още
27 май 2024
TSVETIFIT: Какво са боси обувки и заслужават ли си?

Видео за боси обувки и какви са ползите от тях за един активен човек, който прекарва голяма част от времето си в залата. Видеото е направено след два месеца тренировки с боси обувки. В него ще научите какво са боси обувки и защо Цветелина Митева - онлайн коуч и фитнес мотиватор, е решила да тренира с боси обувки, но повече ще научите след като изгледате видеото до края.

прочети още
8 май 2024
Как да измеря краката си, за да си купя точния размер боси обувки

Научете как да измерите краката си, за да поръчате боси обувки от онлайн магазин! Една от най-големите грешки, които хората правят, когато преминават към боси обувки, е да си купят твърде малък размер обувка. В тази статия ще обясним как да измерите краката си и така да имате по-голям успех при поръчването на боси обувки от онлайн магазин. 

прочети още
30 април 2024
Едно много полезно видео за боси обувки от AGLEU

Това видео е от ютюб канала на AGLEU и в него много добре е обяснено какво са боси обувки.

прочети още
24 април 2024
Какво са боси обувки?

Когато споделим с наши приятели и познати за боси обувки, ние се сблъскваме с едни и същи въпроси и недоразумения. Това е разбираемо, като се има предвид, че терминът "боси обувки" е оксиморон: да си бос и едновременно с това да носиш обувки не е възможно.

прочети още
18 април 2024
Защо обувките не са във формата на стъпалата ни? Кратка история на обувките!

Би било логично обувките да имат същата форма като краката, но защо я нямат? Това е историята за заострения дизайн на съвременните обувки и от къде е започнало всичко. Тази кратка история има за цел да се замислите каква е най-естествената обувка за нашите крака.

прочети още
10 април 2024
Боси обувки - 6 причини защо те са полезни за нас

Защо да започнете да ходите с боси обувки? Това са 6 причини защо да си купите първите боси обувки. От комфорт до здраве.

прочети още
5 януари 2024
Боси обувки и защо трябва да обмислите преминаването към тях

Боси обувки, известни също като минималистични обувки, набират популярност през последните годините като начин да имитират усещането от ходенето или бягането боси. Феновете на босите обувки твърдят, че те предлагат няколко предимства в сравнение със стандартните обувки, включително подобрена сила на стъпалата, по-добър баланс и намален риск от наранявания.

прочети още
19 октомври 2023
Децата ни носят боси обувки, а след като пораснат спират - Защо?

Бихте ли сложили децата си в ортопедичен корсет, за да предотвратите бъдещи проблеми с гръбнака? Не бихте го направили, нали? Когато децата ни прохождат, на нас като родители ни препоръчват да ги обуваме с леки и гъвкави обувки (обувки за прохождане) и да ги оставяме босоноги възможно най-често.

прочети още
16 юни 2023
Боси обувки - 3 предимства за нашето здраве

Носенето на боси обувки набира популярност. Независимо дали става въпрос за специални боси обувки - бягане или просто за разходка по плажа, босите обувки предлагат няколко предимства както за здравето, така и за комфорта на носещите ги. В тази статия ще разгледаме три от тези предимства.

прочети още
9 юни 2023
Защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им?

Във все по-модерния свят на модата и обувките, се появяват нови и иновативни начини да се подкрепи здравето и благополучието на нашите крака. Един от тези начини е да пробваме боси обувки. Да, правилно разбрахте - да ходим боси или да носим обувки, които имитират ходенето на бос крак. В следващите редове ще разгледаме защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им.

прочети още
4 юни 2023
Боси обувки: връщане на свободата на краката ни

Един от най-забележимите трендове в света на обувките през последните години е зараждането на интереса към босите обувки. Все повече и повече хора откриват ползите от “босото ходене”. Тази тенденция е свързана с усещането за естественост, свобода и възстановяване на връзката ни с природата. В тази статия ще разгледаме значението на босите обувки и ползите, които те могат да донесат за нас.

прочети още