Защо носенето на боси обувки ще помогне на нашето здраве и нормално развитие?

Защо носенето на боси обувки ще помогне на нашето здраве и нормално развитие?
27 май 2024

Това са няколко конкретните ползи за здравето, които са свързани с носенето на боси обувки:

 

1. Повишена подвижност на вашите крака с боси обувки

 

Подвижността на глезените и пръстите на краката е изключително важна за спортните постижения и здравето на краката. Повдигнатата пета на стандартните обувки поставя глезена в изпънато положение и скъсява мускулите на прасеца. Така се получава и изкривяване на цялото тяло. С течение на времето това намалява гъвкавостта на глезена и възпрепятства движението в сгънато положение (дорсифлексия), което намалява способността ви да се сгъвате в клек, да скачате и да тичате. Босите ожувки разрешават този  проблем благодарение плоската си подметка. Подвижността на пръстите на краката също се ограничава или напълно сприра при носенето на обукновенни обувки.

 

Пръстите на краката трябва да могат естествено да се разтварят и движат, когато сте боси, за да подобрите баланса, да се адаптирате към промените и да увеличите силата на изтласкване при самото движение. Босите обувки имат достатъчно място в областта на пръстите, за да се отчете това здравословно разгъване на пръстите, което иначе се нарушава от обикновените обувки.

 

Боси обувки с широка предна част, като Antal, PaperKrane, Shapen и т.н.

 

Друг важен аспект на подвижността на пръстите на краката е способността им да се сгъват нагоре. Това е възможно при босите обувки поради гъвкавата им лека материя, но е почти невъзможно при обувките с твърда подметка.

 

Прочетете повече: ЗАЩО ОБУВКИТЕ НЕ СА ВЪВ ФОРМАТА НА СТЪПАЛАТА НИ? КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОБУВКИТЕ

 

 

2. Силни пръсти, стъпала и глезени с боси обувки

 

Стъпалата и глезените съдържат 29 малки мускула, които им позволяват да се движат по множество начини. Те са една от най-сложните в скелетно отношение области на тялото! Това е така, защото те трябва да бъдат силни и издръжливи, за да носят цялото ни тегло през целия ден. Обувките за боси крака могат да увеличат силата на всички тези малки мускули на стъпалото и глезена, тъй като не предлагат същата структура като обикновената маратонка.

 

Това означава, че ще трябва да разчитате на собствената си сила, за да държите глезените си изправени по време на движенията и да се оттласквате от пръстите на краката, вместо да разчитате на пружиниращата амортизация на обувките за бягане. Това може да направи някои движения по-уморителни за известно време, докато тялото ви се адаптира към изграждането и използването на собствената си сила.

 

Прочетете повече: ЗАЩО ДЕЦАТА НИ НЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НОСЯТ БОСИ ОБУВКИ, А СЛЕД КАТО ПОРАСНАТ ПРЕМИНАВАТ КЪМ СТАНДАРТНИТЕ ОБУВКИ?

боси сандали

Боси Сандали

 

3. По-добър баланс с боси обувки

 

Друга полза за здравето от босите обувки, която не бива да се пренебрегва, е значителното подобряване на баланса, което ще забележите при редовното използване на боси обувки.

 

Балансът е сложен процес, който включва сензорна обработка от стъпалото за определяне на детайли за повърхността, върху която се намирате, както и визуални сигнали и умствен капацитет за определяне на местоположението на тялото ви в пространството.

 

Това се нарича проприоцепция, която ще разгледаме след малко. В допълнение към получаването на тези информационни изходи, тялото ви трябва да може да се адаптира външно, за да намери баланс.

 

Необходим ви е добър контрол върху малките мускули на стъпалата, пръстите на краката и глезените. Този контрол идва от подвижността, силата и нервно-мускулната връзка, като всички те се развиват при избора на боси обувки пред обикновените.

 

боси сандали

Боси Сандали Tomar Creation

 

 

4. Повишена проприоцепция с боси обувки

 

Както споменахме, проприоцепцията е способността ви да определяте къде се намира тялото ви спрямо околната среда. На практика това се изразява в това да можете да хванете хвърлена към вас топка или да стъпите на нестабилна скала, без да паднете. Това ви кара да контролирате по-добре тялото си.

 

Съвременните научни изследвания показват, че босите обувки могат да подобрят проприорецепцията чрез увеличаване на сетивната обратна връзка с околната среда. Когато стъпите върху камъче с боси обувки, ще можете да го усетите през тънките подметки и да реагирате по по-естествен начин. Ще бъдете по-склонни да внимавате за стъпването си, за да се предпазите и да развиете уменията, необходими за придвижване по труден терен.

 

 

5. С боси обувки ще намалите натоварванете на ставите

 

Следващото предимство на босите обувки за здравето може да не изглежда много вълнуващо за млад човек със здрави стави, но ставите на коленете и бедрата често са изложени на значителен стрес, който с течение на времето в крайна сметка води до чупливост и травми.

 

Доказателствата показват, че най-честата причина за това е неправилният начин по който ходим и стъпалата ни срещат повърхности. Когато повечето хора ходят или тичат, те се приземяват с петата напред, с изправен крак и силен удар. Това не боли, ако носите обувки с дебела подметка и възглавници, но все пак причинява натоварване на ставите. Босите обувки помагат за намаляване на този проблем, като променят модела на удара на стъпалото. Тъй като босите обувки са с много тънка подметка, няма да ви е удобно да посрещата земята с пета!

 

По естествен начин ще се адаптирате към приземяване на средното стъпало или дори на пръстите, което осигурява вроден здравословен отскок от мускулите на стъпалото. Това ще увеличи силата на тези малки мускули и ще смекчи въздействието от ходенето и бягането върху ставите ви. Вашето тяло е създадено да се движи босо и съдържа всички подходящи инженерни решения на човешката еволюция. Въпросът за ударите с петата е съвременен проблем, който се появи едва след изобретяването на ограничаващите и силно подплатени обувки.

 

боси обувки

Боси Обувки за Възрастни

 

6. По-добра стойка и по-малко болки в гърба

 

Може би не осъзнавате това, но краката ви играят огромна роля за наличието или липсата на болки в гърба. Това е така, защото те са основата на задната ви верига, от която е част гърбът ви. Проблемите обикновено възникват, когато петите са повдигнати, защото това измества центъра на тежестта ви напред. Тялото ви се адаптира към това, като накланя таза напред и увеличава изкривяването на лумбалния отдел на гръбначния стълб.

 

Това скъсява мускулите на гърба и може да доведе до тяхното стягане и схващане. Екстремен пример, за да видите това в действие, е видимата промяна в стойката, която настъпва, когато жените носят високи токчета. Това води до преминаване на гърба в кифоза (силно изкривено положение) и причинява болки в гърба, ако се носят за по-дълго време. Обикновените обувки са по-слабо изразен, но все пак тревожен пример за това, тъй като те почти винаги са с повдигнат ток. Босите обувки са напълно равни между петата и пръстите на краката, което поддържа гръбначния стълб в правилната му позиция и освобождава гърба от болки.7. По-силна връзка с природата

 

Друго предимство на босите обувки за здравето, което на пръв поглед може да изглежда "наивно", но всъщност има солидни аргументи, е по-силната връзка с природата, която може да подобри психическото и емоционалното здраве. Доказано е, че престоят сред природата и взаимодействието с нея могат да подобрят настроението и да повишат физическото здраве.

 

Това преживяване се засилва при босите обувки, тъй като мозъкът ви ще получава много повече сетивна информация за околната среда чрез тънките им подметки, отколкото при обикновените обувки. Колкото по-поглъщащо е едно преживяване, толкова по-въздействащо е то.

 

Като пример за това може да се посочи рязката разлика между ходенето пеша, за да се запознаете с ново място, и по-отдалеченото усещане от преминаването с автомобил.

боси обувки анатомик

Боси Обувки Anatomic27 май 2024
TSVETIFIT: Какво са боси обувки и заслужават ли си?

Видео за боси обувки и какви са ползите от тях за един активен човек, който прекарва голяма част от времето си в залата. Видеото е направено след два месеца тренировки с боси обувки. В него ще научите какво са боси обувки и защо Цветелина Митева - онлайн коуч и фитнес мотиватор, е решила да тренира с боси обувки, но повече ще научите след като изгледате видеото до края.

прочети още
8 май 2024
Как да измеря краката си, за да си купя точния размер боси обувки

Научете как да измерите краката си, за да поръчате боси обувки от онлайн магазин! Една от най-големите грешки, които хората правят, когато преминават към боси обувки, е да си купят твърде малък размер обувка. В тази статия ще обясним как да измерите краката си и така да имате по-голям успех при поръчването на боси обувки от онлайн магазин. 

прочети още
30 април 2024
Едно много полезно видео за боси обувки от AGLEU

Това видео е от ютюб канала на AGLEU и в него много добре е обяснено какво са боси обувки.

прочети още
24 април 2024
Какво са боси обувки?

Когато споделим с наши приятели и познати за боси обувки, ние се сблъскваме с едни и същи въпроси и недоразумения. Това е разбираемо, като се има предвид, че терминът "боси обувки" е оксиморон: да си бос и едновременно с това да носиш обувки не е възможно.

прочети още
18 април 2024
Защо обувките не са във формата на стъпалата ни? Кратка история на обувките!

Би било логично обувките да имат същата форма като краката, но защо я нямат? Това е историята за заострения дизайн на съвременните обувки и от къде е започнало всичко. Тази кратка история има за цел да се замислите каква е най-естествената обувка за нашите крака.

прочети още
10 април 2024
Боси обувки - 6 причини защо те са полезни за нас

Защо да започнете да ходите с боси обувки? Това са 6 причини защо да си купите първите боси обувки. От комфорт до здраве.

прочети още
5 януари 2024
Боси обувки и защо трябва да обмислите преминаването към тях

Боси обувки, известни също като минималистични обувки, набират популярност през последните годините като начин да имитират усещането от ходенето или бягането боси. Феновете на босите обувки твърдят, че те предлагат няколко предимства в сравнение със стандартните обувки, включително подобрена сила на стъпалата, по-добър баланс и намален риск от наранявания.

прочети още
19 октомври 2023
Децата ни носят боси обувки, а след като пораснат спират - Защо?

Бихте ли сложили децата си в ортопедичен корсет, за да предотвратите бъдещи проблеми с гръбнака? Не бихте го направили, нали? Когато децата ни прохождат, на нас като родители ни препоръчват да ги обуваме с леки и гъвкави обувки (обувки за прохождане) и да ги оставяме босоноги възможно най-често.

прочети още
16 юни 2023
Боси обувки - 3 предимства за нашето здраве

Носенето на боси обувки набира популярност. Независимо дали става въпрос за специални боси обувки - бягане или просто за разходка по плажа, босите обувки предлагат няколко предимства както за здравето, така и за комфорта на носещите ги. В тази статия ще разгледаме три от тези предимства.

прочети още
9 юни 2023
Защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им?

Във все по-модерния свят на модата и обувките, се появяват нови и иновативни начини да се подкрепи здравето и благополучието на нашите крака. Един от тези начини е да пробваме боси обувки. Да, правилно разбрахте - да ходим боси или да носим обувки, които имитират ходенето на бос крак. В следващите редове ще разгледаме защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им.

прочети още
4 юни 2023
Боси обувки: връщане на свободата на краката ни

Един от най-забележимите трендове в света на обувките през последните години е зараждането на интереса към босите обувки. Все повече и повече хора откриват ползите от “босото ходене”. Тази тенденция е свързана с усещането за естественост, свобода и възстановяване на връзката ни с природата. В тази статия ще разгледаме значението на босите обувки и ползите, които те могат да донесат за нас.

прочети още