ЗАЩО ОБУВКИТЕ НЕ СА ВЪВ ФОРМАТА НА СТЪПАЛАТА НИ? КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОБУВКИТЕ

ЗАЩО ОБУВКИТЕ НЕ СА ВЪВ ФОРМАТА НА СТЪПАЛАТА НИ? КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОБУВКИТЕ
18 април 2024

Би било логично обувките да имат същата форма като краката, но защо я нямат? Това е историята за заострения дизайн на съвременните обувки и от къде е започнало всичко. Тази кратка история има за цел да се замислите каква е най-естествената обувка за нашите крака.

 

В средновековна Европа, около 12-ти век, е имало популярен стил обувки наречен “Pouline”. Те са били с изключително тесен остър връх и са били изработени от кожа. Тези обувки са се носели от средната класа и от по-висшите слоеве на обществото като символ на техния обществен статус. Сега тези обувки се носят и от голяма част от съвременното общество.

 

В средновековен Китай пък превързването на краката е било обичайно за жените от по-високо социално положение. Тези жени са били с превързани крака още от млада възраст, за да се забави и прекъсне тяхното естествено развитие и растеж. Това води до деформирани, по-малки и деликатни крака, които всъщност са били безполезни.

 

Най-страшното при това превързване на краката е, че то е било забранено в Китай чак през 1912 година - само преди малко повече от 100 години! 

 

китайски обувки

 

Бързо напред в 21-ви век.

 

Днешните  съвременни обувки имат този социален и стилистичен елемент от средновековието, където острият връх на обувката се превръща в символ на статус и богатство (което през 21-ви век се превръща в модерно и стилно), и идеята за по-малки, фини крака като важен стилистичен признак, особено при жените.

 

Така че, като прекарвате повечето време в стандартни обувки с тесен връх, то това е съвременният еквивалент на тази практика на привързване на краката в Китай, където обувката диктува формата на краката ви, а не обратното. С времето тази ограничаваща и контролирана от обувката форма може перманентно да деформира и стегне ставите на краката, водейки до цял набор от проблеми както за краката, глезените и а и за цялото тяло.

 

 

Проблемът е особено тревожен при децата. Костите на краката на дете не се развиват напълно и не придобиват окончателната си нормална форма преди тийнейджърска възраст. От детската градина децата носят тесни ограничаващи ги обувки през повечето време. Този крак ще се приспособи към формата на техните обувки, приемайки по-тясна предна част, отслабени сводове и променена биомеханика на целия крак.Свобода за пръстите на краката ни.

 

Разделянето и разширяването на всички пет пръста на краката ни, трябва да се случва свободно в нашите обувки.

Краката ви имат много сходства с вашата ръка. Можете лесно да разперите всичките пет пръста на вашата ръка, нали?  Ако имате пръсти, които бяха залепени - ограничени и не могат да се движат свободно и разделят един от друг, това щеше да е голям проблем за вас. Нямаше да е естествено. Същото важи и за вашите крака. Трябва да можете да разделяте и да движите свободно вашите пръстите, както и вашите ръце. Колкото по-широко можете да разперите пръстите на краката си, толкова по стабилен е баланса на вашето тяло.

 

Не толкова както сега си представяте в главите - все пак не сме маймуни!

 

Разделянето, разширяването и гъвкавостта на всички пет пръсти ще доведе до нормалното развитие на краката ви.

 

Гъвкави и силни пръсти!

 

Едно от различията между хомосапиенс и семейството на приматите е, че нашите крака са развити за вървене по земята. Докато маймуните и техните крака са за изкачване на дървета. 

 

По-широка предна част на крака и разширяване на пръстите подобряват нашия център на баланс и способността ни да усещаме земята под нас. Друго важно нещо е, че големият пръст на крака ви трябва да сочи право напред. Той не трябва да е насочен по начина, по който стандартните обувки го насочват. Големият пръст е много важна част от цялата механика на краката ни. 

 

Следващият път, когато търсите обувки, помислете за широчината в предната част на обувката.

 

боси обувки paperkrane

Боси обувки PaperKrane

 

Тази статия е създадена, за да ви накара да помислите как носенето на тесни и заострени обувки може да навреди на нормалното развитие на човешкото тяло. Направете си допълнително проучване в Гугъл и прочетете останалите ни статии на тема боси обувки. Ние сме убедени, че босите обувки значително ще подобрят нашето нормално развитие и качество на живот. Вие решавате дали да носите стандартни обувки или да изберете боси обувки

27 май 2024
TSVETIFIT: КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ И ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ?

Видео за боси обувки и какви са ползите от тях за един активен човек, който прекарва голяма част от времето си в залата. Видеото е направено след два месеца тренировки с боси обувки. В него ще научите какво са боси обувки и защо Цветелина Митева - онлайн коуч и фитнес мотиватор, е решила да тренира с боси обувки, но повече ще научите след като изгледате видеото до края.

прочети още
8 май 2024
КАК ДА ИЗМЕРЯ КРАКАТА СИ, ЗА ДА СИ КУПЯ ТОЧНИЯ РАЗМЕР БОСИ ОБУВКИ

Научете как да измерите краката си, за да поръчате боси обувки от онлайн магазин! Една от най-големите грешки, които хората правят, когато преминават към боси обувки, е да си купят твърде малък размер обувка. В тази статия ще обясним как да измерите краката си и така да имате по-голям успех при поръчването на боси обувки от онлайн магазин. 

прочети още
30 април 2024
ЕДНО МНОГО ПОЛЕЗНО ВИДЕО ЗА БОСИ ОБУВКИ ОТ AGLEU

Това видео е от ютюб канала на AGLEU и в него много добре е обяснено какво са боси обувки.

прочети още
24 април 2024
КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ?

Когато споделим с наши приятели и познати за боси обувки, ние се сблъскваме с едни и същи въпроси и недоразумения. Това е разбираемо, като се има предвид, че терминът "боси обувки" е оксиморон: да си бос и едновременно с това да носиш обувки не е възможно.

прочети още
10 април 2024
БОСИ ОБУВКИ - 6 ПРИЧИНИ ЗАЩО ТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС

Защо да започнете да ходите с боси обувки? Това са 6 причини защо да си купите първите боси обувки. От комфорт до здраве.

прочети още
5 януари 2024
БОСИ ОБУВКИ И ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ОБМИСЛИТЕ ПРЕМИНАВАНЕТО КЪМ ТЯХ

Босите обувки, известни също като минималистични обувки, набират популярност през последните годините като начин да имитират усещането от ходенето или бягането боси. Феновете на босите обувки твърдят, че те предлагат няколко предимства в сравнение със стандартните обувки, включително подобрена сила на стъпалата, по-добър баланс и намален риск от наранявания.

прочети още
19 октомври 2023
ЗАЩО ДЕЦАТА НИ НЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НОСЯТ БОСИ ОБУВКИ, А СЛЕД КАТО ПОРАСНАТ ПРЕМИНАВАТ КЪМ СТАНДАРТНИТЕ ОБУВКИ? 

Бихте ли сложили децата си в ортопедичен корсет, за да предотвратите бъдещи проблеми с гръбнака? Не бихте го направили, нали? Когато децата ни прохождат, на нас като родители ни препоръчват да ги обуваме с леки и гъвкави обувки (обувки за прохождане) и да ги оставяме босоноги възможно най-често.

прочети още
16 юни 2023
3 ПРЕДИМСТВА НА БОСИТЕ ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Носенето на боси обувки набира популярност. Независимо дали става въпрос за специални боси обувки - бягане или просто за разходка по плажа, босите обувки предлагат няколко предимства както за здравето, така и за комфорта на носещите ги. В тази статия ще разгледаме три от тези предимства.

прочети още
9 юни 2023
ЗАЩО ДА ПРОБВАМЕ БОСИ ОБУВКИ И КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА ИМ?

Във все по-модерния свят на модата и обувките, се появяват нови и иновативни начини да се подкрепи здравето и благополучието на нашите крака. Един от тези начини е да пробваме боси обувки. Да, правилно разбрахте - да ходим боси или да носим обувки, които имитират ходенето на бос крак. В следващите редове ще разгледаме защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им.

прочети още
4 юни 2023
БОСИ ОБУВКИ: ВРЪЩАНЕ НА СВОБОДАТА НА КРАКАТА

Един от най-забележимите трендове в света на обувките през последните години е зараждането на интереса към босите обувки. Все повече и повече хора откриват ползите от “босото ходене”. Тази тенденция е свързана с усещането за естественост, свобода и възстановяване на връзката ни с природата. В тази статия ще разгледаме значението на босите обувки и ползите, които те могат да донесат за нас.

прочети още