КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ?

КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ?
24 април 2024

Когато споделим с наши приятели и познати за боси обувки, ние се сблъскваме с едни и същи въпроси и недоразумения. Това е разбираемо, като се има предвид, че терминът "боси обувки" е оксиморон: да си бос и едновременно с това да носиш обувки не е възможно.

 

Често задаван въпрос: трябва ли да носите обувките боси, без чорапи? Краткият отговор е: чорапите са разрешени! Когато чуят термина "боси обувки", много хора веднага се сещат за обувки с пръсти.

 

Носенето на боси обувки e свързано с усещането, което обувките осигуряват и което се доближава максимално до ходенето или бягането с боси крака, но докато носите обувки. Босите обувки се стремят да ограничат възможно най-малко естествената свобода на движение на стъпалото. Ето защо често се среща терминът минималистична обувка. За да бъдем максимално ясни, по-долу ще обясним какво точно правят едни добри боси обувки за вашите крака.

 

Снимка: Боси Черни Веган Обувки PaperKrane Licorice Lows

 

 

 

Zero drop

 

Под "поддръжка на петата" на една обувка се разбира разликата във височината между зоната в предната част на обувката и зоната под петата на крака. Босите обувки са без поддръжка на петата, така че петата на крака не е повдигната или издигната по друг начин. Подметката е с еднаква дебелина по цялата си дължина. Това означава, че цялото стъпало е плоско спрямо земята, както при босото ходене.

 

какво са боси обувки

 

 

Тънки подметки

 

Босите обувки имат много тънка подметка. Когато носите боси обувки вие трябва да може да усеща земята под краката си. Подобно на дланите на ръцете, стъпалата на краката имат огромен брой нервни окончания, които предоставят на мозъка информация за заобикалящата ги среда. Тази информация, така наречената "сетивна обратна връзка", влияе върху чувството ни за равновесие и пространствена ориентация. 

 

какво са боси обувки

 

 

Лекота и гъвкавост

 

Гъвкавостта на подметката е също толкова важна, колкото и нейната дебелина. Подвижността на обувката се определя от материала, от който е изработена подметката. Материалът на горната част трябва да е също толкова лек и гъвкав.

 

какво са боси обувкиШирока предна част на обувката

 

Повечето стандартни обувки стават по-тесни към предната част - не само модните дамски официални обувки, но и напълно нормалните маратонки. Това не съответства на формата на стъпалата ни и означава, че пръстите на краката са смачкани в неестествена форма. В резултат на това свободата на движение и стабилността са ограничени. Мястото за пръстите на босите обувки е особено широкo и оформенo така, че да съответства на формата на стъпалото. Това позволява на пръстите на краката да се захващат за земята и да се разгъват естествено по време на ходене.

 

какво са боси обувки

 Без опора

 

Стандартните обувки обикновено включват някакъв вид омекотяване, подложка или вложка. Целта е да се поддържат и улесняват работата на стъпалото. Тази опора със сигурност изглежда положителна на пръв поглед. Ако обаче кракът не трябва да извършва никаква работа, с течение на времето той отслабва. То остава в "заспало положение" по време на ходене, дори когато е в движение. При боси обувки краката умишлено се премахва всякакъв вид опора. Това означава, че стъпалото се научава да се поддържа само. С течение на времето то става по-силно и по-устойчиво.

 

какво са боси обувки

 

Готови ли сте да обуете своя първи чифт боси обувки? Разгледайте нашите предложения на боси обувки!

27 май 2024
TSVETIFIT: КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ И ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ?

Видео за боси обувки и какви са ползите от тях за един активен човек, който прекарва голяма част от времето си в залата. Видеото е направено след два месеца тренировки с боси обувки. В него ще научите какво са боси обувки и защо Цветелина Митева - онлайн коуч и фитнес мотиватор, е решила да тренира с боси обувки, но повече ще научите след като изгледате видеото до края.

прочети още
8 май 2024
КАК ДА ИЗМЕРЯ КРАКАТА СИ, ЗА ДА СИ КУПЯ ТОЧНИЯ РАЗМЕР БОСИ ОБУВКИ

Научете как да измерите краката си, за да поръчате боси обувки от онлайн магазин! Една от най-големите грешки, които хората правят, когато преминават към боси обувки, е да си купят твърде малък размер обувка. В тази статия ще обясним как да измерите краката си и така да имате по-голям успех при поръчването на боси обувки от онлайн магазин. 

прочети още
30 април 2024
ЕДНО МНОГО ПОЛЕЗНО ВИДЕО ЗА БОСИ ОБУВКИ ОТ AGLEU

Това видео е от ютюб канала на AGLEU и в него много добре е обяснено какво са боси обувки.

прочети още
18 април 2024
ЗАЩО ОБУВКИТЕ НЕ СА ВЪВ ФОРМАТА НА СТЪПАЛАТА НИ? КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОБУВКИТЕ

Би било логично обувките да имат същата форма като краката, но защо я нямат? Това е историята за заострения дизайн на съвременните обувки и от къде е започнало всичко. Тази кратка история има за цел да се замислите каква е най-естествената обувка за нашите крака.

прочети още
10 април 2024
БОСИ ОБУВКИ - 6 ПРИЧИНИ ЗАЩО ТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС

Защо да започнете да ходите с боси обувки? Това са 6 причини защо да си купите първите боси обувки. От комфорт до здраве.

прочети още
5 януари 2024
БОСИ ОБУВКИ И ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ОБМИСЛИТЕ ПРЕМИНАВАНЕТО КЪМ ТЯХ

Босите обувки, известни също като минималистични обувки, набират популярност през последните годините като начин да имитират усещането от ходенето или бягането боси. Феновете на босите обувки твърдят, че те предлагат няколко предимства в сравнение със стандартните обувки, включително подобрена сила на стъпалата, по-добър баланс и намален риск от наранявания.

прочети още
19 октомври 2023
ЗАЩО ДЕЦАТА НИ НЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НОСЯТ БОСИ ОБУВКИ, А СЛЕД КАТО ПОРАСНАТ ПРЕМИНАВАТ КЪМ СТАНДАРТНИТЕ ОБУВКИ? 

Бихте ли сложили децата си в ортопедичен корсет, за да предотвратите бъдещи проблеми с гръбнака? Не бихте го направили, нали? Когато децата ни прохождат, на нас като родители ни препоръчват да ги обуваме с леки и гъвкави обувки (обувки за прохождане) и да ги оставяме босоноги възможно най-често.

прочети още
16 юни 2023
3 ПРЕДИМСТВА НА БОСИТЕ ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Носенето на боси обувки набира популярност. Независимо дали става въпрос за специални боси обувки - бягане или просто за разходка по плажа, босите обувки предлагат няколко предимства както за здравето, така и за комфорта на носещите ги. В тази статия ще разгледаме три от тези предимства.

прочети още
9 юни 2023
ЗАЩО ДА ПРОБВАМЕ БОСИ ОБУВКИ И КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА ИМ?

Във все по-модерния свят на модата и обувките, се появяват нови и иновативни начини да се подкрепи здравето и благополучието на нашите крака. Един от тези начини е да пробваме боси обувки. Да, правилно разбрахте - да ходим боси или да носим обувки, които имитират ходенето на бос крак. В следващите редове ще разгледаме защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им.

прочети още
4 юни 2023
БОСИ ОБУВКИ: ВРЪЩАНЕ НА СВОБОДАТА НА КРАКАТА

Един от най-забележимите трендове в света на обувките през последните години е зараждането на интереса към босите обувки. Все повече и повече хора откриват ползите от “босото ходене”. Тази тенденция е свързана с усещането за естественост, свобода и възстановяване на връзката ни с природата. В тази статия ще разгледаме значението на босите обувки и ползите, които те могат да донесат за нас.

прочети още