КАК ДА ИЗМЕРЯ КРАКАТА СИ, ЗА ДА СИ КУПЯ ТОЧНИЯ РАЗМЕР БОСИ ОБУВКИ

КАК ДА ИЗМЕРЯ КРАКАТА СИ, ЗА ДА СИ КУПЯ ТОЧНИЯ РАЗМЕР БОСИ ОБУВКИ
8 май 2024

Научете как да измерите краката си, за да поръчате боси обувки от онлайн магазин!

 

Една от най-големите грешки, които хората правят, когато преминават към боси обувки, е да си купят твърде малък размер обувка. В тази статия ще обясним как да измерите краката си и така да имате по-голям успех при поръчването на боси обувки от онлайн магазин. 

 

Повечето хора нямат физически магазин до тях за боси обувки, в който да могат да пробват различни марки боси обувки, затова повечето покупки се правят онлайн. Може да се окаже труден процес на проби и грешки, за да разберете кои марки и размери пасват най-добре на краката ви. Точното измерване на стъпалото ще ви даде най-голям шанс да поръчате правилния размер боси обувки.. 

 

Защо е толкова трудно да се избере правилният размер на боси обувки? 

 

Уцелването на правилния размер на обувки е проблем, който ме измъчваше много преди да започна да нося боси обувки. Ако има нещо, което не е характерно за различните марки обувки, то това е последователността при определяне на размерите им.

 

Може би се изкушавате да поръчате обичайния си размер, но дори преди да премина към боси обувки, моите размери варират от 41 до 42 в зависимост от марката и стила. Обикновено избягвах да купувам обувки онлайн именно поради тази причина. Беше много по-лесно да отида в магазина, за да пробвам, а може би и един размер нагоре или надолу, за да видя кой е най-подходящ. 

 

Понякога нито един от размерите не беше подходящ. Това е така, защото не всяка обувка ще пасне на всеки крак. Намирането на подходящия размер не се състои само в това да изберете подходящата дължина и да се уверите, че е достатъчно широк. Други аспекти на стъпалата ни, като форма, височина на стъпалото и ширина на петата, са от значение за това дали една обувка пасва или не. 

 

Размерът на босите обвки може да се различава от размера, който досега сте носили в обикновените обувки. Той може да се различава и при различните марки и дори при различните стилове. Това е вярно при мен както при марките обукновени обувки, така и при марките за боси обувки. 

 

размери за боси обувкиРазмерите на боси обувки

 

За съжаление, последователността в размеритена боси обувки не е силната страна на производителите. В едно скорошно проучване за оразмеряването на обувките - изследователите сравниха 90 000 3D сканирания на стъпала със стила и номера на обувките, които клиентът е закупил. Те установиха, че около 40% от стиловете на обувките не съответстват на посочения на номер на обувката. 

 

Производителите на боси обувки се справят малко по-добре, тъй като много от тях предлагат по-подробни таблици с размери, в които са посочени както дължината, така и ширината на стелките за всеки номер. Използването на тази информация и сравняването ѝ с вашите собствени измервания за дължина и ширина ще ви даде много по-добър шанс да изберете правилния номер боса обувка, преди да ги купите онлайн. 

 

В тази статия ще разгледам как да измерите краката си за боси обувки, включително дължината, ширината и обема на стъпалото.  Съдържание

  • Съвети за измерване на стъпалата
  • Измерване на дължината на стъпалата
  • Измерване на ширината на стъпалото
  • Определяне на идеалните размери на стелката
  • Сравняване с таблицата с размери на марката
  • Използвайте шаблони за размери за разпечатване, когато има такива
  • Вземете предвид обема на стъпалото си
  • Съвети за измерване на стъпалатаСъвети за измерване на стъпалата

 

Измерете дължината и ширината на двете стъпала. Стъпалата на повечето хора са с малко по-различна дължина и ширина. Използвайте най-дългите и най-широките си измервания като отправна точка. 

 

Най-подходящото време за измерване на стъпалата обикновено е в края на деня, когато краката ви са се леко подули. 

 

Ако планирате да носите чорапи, измерете стъпалата си, като използвате чорапите, които ще носите за конкретните обувки, които планирате да закупите, за да получите по-точно измерване. Например, когато си купувате маратонки, измерете краката си с ежедневните си чорапи за топло време. Измерете стъпалата си с по-дебели зимни чорапи, когато планирате да си купите зимни обувки. Периодично измервайте краката си отново. Стъпалата ви вероятно ще се променят през годините и много хора виждат, че дължината и ширината на стъпалата им се увеличават след преминаване към боси обувки. Когато стъпалата вече не са притиснати в твърде малки и тесни обувки, те често се разпростират и нарастват малко както на дължина, така и на ширина. Някои хора откриват, че трябва да увеличат номера си с един или два номера след първите няколко месеца носене на боси обувки. 

 

Някои марки боси обувки имат ръководства за номера, които също могат да бъдат много полезни.

 

 

Стъпки за измерване на дължината на стъпалата

 

Най-лесният и най-точен метод, който съм използвал за измерване на краката си, за да получа правилния размер на обувките, когато застана до стената. 

 

1. Измерете стъпалата си върху твърда, равна подова настилка, която се среща със стена. Поставете лист хартия срещу стената.   

 

2. Поставете петата на стъпалото си срещу стената и я поставете върху парчето хартия. Уверете се, че цялата ви тежест е върху стъпалото. Поставете нещо право и високо около един сантиметър (например дебела книга с твърда корица) в края на най-дългия пръст на крака си. Обикновено това е големият или вторият пръст на крака ви. Отбележете линията, на която книгата свързва пръста на крака ви.   

 

3. Измерете от стената до маркираното. Обикновено измервам в сантиметри, тъй като това е по-малка мерна единица, а и много фирми за боси обувки посочват размерите на стелките в см.   

 

4. Повторете това за втория крак. Използвайте по-високото число от двата крака за вашето размер.
Стъпки за измерване на ширината на стъпалата

 

  1. Докато измервате дължината, отбележете стъпалото си от двете страни в най-широката му точка. Точките трябва да правят хоризонтална линия през стъпалото ви през метатарзалните стави, когато са свързани, перпендикулярно на оста на стъпалото. 

 

  1. Ако имате халукс валгус (бунион), уверете се, че измерването на ширината включва и това. Кутията на пръстите на обувката не трябва да оказва натиск върху буниона.  


измерването на ширината на стъпалото за боси обувки

 

Определете идеалните размери на стелката

 

След като вече имате точно измерване на стъпалото, е време да определите идеалните размери на стелката. Добавете около 0,5 до 1,2 см към измерването на дължината на стъпалото, за да определите правилната дължина на стелката. Почти винаги добавям 1,2 см за обувки със затворени пръсти, но за сандали използвам по-близо до 0,5 см.

 

Ако обувките имат по-дебела вътрешна подплата за зимата или водоустойчива мембрана, смятам да увелича размера им, тъй като те заемат място и размерите на стелката често не се съобразяват с подплатата или мембраната.

 

Например при моите 23,3 см дължина на стъпалото търся затворени обувки с дължина на стелката около 24,5 см. Също така трябва да добавите около 0,3-0,4 см към ширината си, така че обикновено търся обувки с ширина около 9,4 см.

 

 

Сравнете размерите си с таблицата с размери на марката боси обувки

 

Повечето марки посочват измерването на стелката в таблицата с размери, но някои ви дават препоръчителен размер въз основа на дължината на стъпалото ви. Просто имайте това предвид, когато разглеждате таблицата с размери - дали дължините са действителната дължина на стелката, или препоръчителната дължина на стъпалото?Ако ширината на стъпалото ви е по-голяма от подходящия размер въз основа на дължината, тогава може да искате да помислите за друга марка боси обувки. Макар че марките боси обувки имат по-широки кутии за пръстите, те все пак се различават от марка до марка и е важно да намерите марките, които най-добре пасват на краката ви. Обувките ни трябва да са едновременно достатъчно дълги и широки, за да са удобни за краката ни и да можем да ходим естествено.

 

Използване на шаблони за размери

 

Някои марки боси обувки предоставят шаблон за отпечатване на размера, за да ви помогнат да определите правилния размер на босите обувки. Те могат да бъдат много полезни и аз препоръчвам да ги използвате, когато е възможно. Въпреки това винаги сравнявайте размерите на стъпалото си за дължина и ширина с таблицата за размери. Повечето шаблони за размери дават точни измервания само за дължина, но не и за ширина, така че е особено важно да проверите два пъти ширината. 

 

Шаблоните за отпечатване могат да бъдат особено полезни за сандали с каишки между пръстите на краката, тъй като маркират стойката на каишката върху шаблона. Те могат да ви помогнат да определите дали в този конкретен сандал поставката е на идеалното място за дължината на пръстите и общата дължина на стъпалото ви.  Обмислете обема на стъпалото си/височината на стъпалото

 

Дори да пробвате обувка, която е с идеалната дължина и ширина за вашия крак, може да се окаже, че цялостната обувка все още не пасва добре. Обемът на стъпалото ви или височината на подбедрицата също е важна част от прилягането на обувките. Полезно е да разберете дали имате нисък, среден или висок обем на стъпалото.  

 

Обемът на стъпалото е по същество колко място заема кракът ви. Можете да го измерите, като измерите височината на стъпалото си от пода до върха на стъпалото. Височината на свода е донякъде независима от обема на стъпалото - т.е. може да имате нисък свод, но да имате високи, ниски или средни по обем стъпала. Можете да имате висок свод, но да имате средно или високообемни стъпала (по-малко вероятно е да имате нискообемни стъпала с висок свод, тъй като колкото по-висок е сводът, толкова по-високо ще е стъпалото ви). 

 

barefoot oбувки

 

Нисък обем: Ако имате стъпала с нисък обем, може да се окаже, че сте затегнали връзките си надолу или имате допълнително място отгоре, когато носите обувки. боси обувки

 

Голям обем: Ако имате крака с голям обем, може да се наложи да разхлабите връзките на обувките си, за да създадете повече пространство за крака си, или много обувки тип слип-он оказват натиск върху горната част на стъпалото. боси обувки

 

Среден обем: Ако имате среднообемни стъпала, тогава вероятно не сте в едната или другата крайност и повечето обувки ще паснат на обема на стъпалото ви без корекции.Повечето марки обувки (включително марките за боси крака) често се стремят да паснат на хората в средната кофа с надеждата, че обувките им ще паснат на най-много хора, но все пак има диапазон на прилягане. 

27 май 2024
TSVETIFIT: КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ И ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ?

Видео за боси обувки и какви са ползите от тях за един активен човек, който прекарва голяма част от времето си в залата. Видеото е направено след два месеца тренировки с боси обувки. В него ще научите какво са боси обувки и защо Цветелина Митева - онлайн коуч и фитнес мотиватор, е решила да тренира с боси обувки, но повече ще научите след като изгледате видеото до края.

прочети още
30 април 2024
ЕДНО МНОГО ПОЛЕЗНО ВИДЕО ЗА БОСИ ОБУВКИ ОТ AGLEU

Това видео е от ютюб канала на AGLEU и в него много добре е обяснено какво са боси обувки.

прочети още
24 април 2024
КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ?

Когато споделим с наши приятели и познати за боси обувки, ние се сблъскваме с едни и същи въпроси и недоразумения. Това е разбираемо, като се има предвид, че терминът "боси обувки" е оксиморон: да си бос и едновременно с това да носиш обувки не е възможно.

прочети още
18 април 2024
ЗАЩО ОБУВКИТЕ НЕ СА ВЪВ ФОРМАТА НА СТЪПАЛАТА НИ? КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОБУВКИТЕ

Би било логично обувките да имат същата форма като краката, но защо я нямат? Това е историята за заострения дизайн на съвременните обувки и от къде е започнало всичко. Тази кратка история има за цел да се замислите каква е най-естествената обувка за нашите крака.

прочети още
10 април 2024
БОСИ ОБУВКИ - 6 ПРИЧИНИ ЗАЩО ТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС

Защо да започнете да ходите с боси обувки? Това са 6 причини защо да си купите първите боси обувки. От комфорт до здраве.

прочети още
5 януари 2024
БОСИ ОБУВКИ И ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ОБМИСЛИТЕ ПРЕМИНАВАНЕТО КЪМ ТЯХ

Босите обувки, известни също като минималистични обувки, набират популярност през последните годините като начин да имитират усещането от ходенето или бягането боси. Феновете на босите обувки твърдят, че те предлагат няколко предимства в сравнение със стандартните обувки, включително подобрена сила на стъпалата, по-добър баланс и намален риск от наранявания.

прочети още
19 октомври 2023
ЗАЩО ДЕЦАТА НИ НЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НОСЯТ БОСИ ОБУВКИ, А СЛЕД КАТО ПОРАСНАТ ПРЕМИНАВАТ КЪМ СТАНДАРТНИТЕ ОБУВКИ? 

Бихте ли сложили децата си в ортопедичен корсет, за да предотвратите бъдещи проблеми с гръбнака? Не бихте го направили, нали? Когато децата ни прохождат, на нас като родители ни препоръчват да ги обуваме с леки и гъвкави обувки (обувки за прохождане) и да ги оставяме босоноги възможно най-често.

прочети още
16 юни 2023
3 ПРЕДИМСТВА НА БОСИТЕ ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Носенето на боси обувки набира популярност. Независимо дали става въпрос за специални боси обувки - бягане или просто за разходка по плажа, босите обувки предлагат няколко предимства както за здравето, така и за комфорта на носещите ги. В тази статия ще разгледаме три от тези предимства.

прочети още
9 юни 2023
ЗАЩО ДА ПРОБВАМЕ БОСИ ОБУВКИ И КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА ИМ?

Във все по-модерния свят на модата и обувките, се появяват нови и иновативни начини да се подкрепи здравето и благополучието на нашите крака. Един от тези начини е да пробваме боси обувки. Да, правилно разбрахте - да ходим боси или да носим обувки, които имитират ходенето на бос крак. В следващите редове ще разгледаме защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им.

прочети още
4 юни 2023
БОСИ ОБУВКИ: ВРЪЩАНЕ НА СВОБОДАТА НА КРАКАТА

Един от най-забележимите трендове в света на обувките през последните години е зараждането на интереса към босите обувки. Все повече и повече хора откриват ползите от “босото ходене”. Тази тенденция е свързана с усещането за естественост, свобода и възстановяване на връзката ни с природата. В тази статия ще разгледаме значението на босите обувки и ползите, които те могат да донесат за нас.

прочети още