БОСИ ОБУВКИ - 6 ПРИЧИНИ ЗАЩО ТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС

БОСИ ОБУВКИ - 6 ПРИЧИНИ ЗАЩО ТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА НАС
10 април 2024

Основни предимства от носенето на боси обувки:

 

1. Боси обувки и тяхната естествена ширина

2. Гъвкавост = боси обувки

3. Босите обувки са без поддръжка на петата или наклон

4.Тънката подметка на босите обувки

5. Супер леки = боси обувки

6. Не поддържа свода на стъпалото

 

Носенето на боси обувки имитира ходенето на бос крак. Те осигуряват достатъчно пространство за пръстите на краката, те са гъвкави и леки. В същото време защитават ходилата от мръсотия, студ и наранявания. Те изглеждат като класически обувки, но са различни в няколко детайла.

 

Може да се чудите защо да не ходите напълно без обувки, т.е. боси. Е, ходенето на бос крак не е за всеки.

 

 

Босите обувки са здрави, защитават нашите крака и техният дизайн се е променил значително през последните години. Много модели са почти неразличими от класическите обувки. В същото време има много митове и неправилни представи за босите обувки. Много хора също така се притесняват дали ходенето с боси обувки е удобно или дали може да нарани ходилата им.Основни предимства на носенето на боси обувки

 

 

 

1. Боси обувки и тяхната естествена ширина

 

Босите обувки, по дизайн, следват естествената форма на здравите крака. Те имат широка (анатомично оформена) предна част. Това осигурява достатъчно пространство на пръстите без да ги стискат отпред при ходене. Опитайте да стъпите върху стелка за сравнение: ако крачето ви излиза извън нейните граници - дори и само малко - обувката е твърде тясна за вас.кожени боси обувки antalКожени боси обувки Antal Aire Yellow

 

 

2. Гъвкавост = боси обувки

 

Опитайте това - махнете обувките и чорапите си, погледнете краката си и опитайте да ги движите. Лесно е, нали? Сега обуйте чорапите и обувките си и отново движете краката си. Изглежда почти невъзможно, нали?

 

Това е основният проблем на класическата обувка - твърдата подметка не позволява на краката да се движат естествено. От друга страна, босите обувки предлагат максимална гъвкавост и четиристранно разтягане, за да имитират усещането за ходене на бос крак.

босите обувки са гъвкави

Кожени боси обувки Antal Amada Navy Blue

 

 

3. Без поддръжка на петата или наклон на обувката

 

Поддръжката на петата на обувката е разликата във височина между предната част на крака и задната. Босите обувки нямат наклон - известен като zero drop. Телата ни са перфектни такива, каквито са - ако се нуждаят от допълнително повдигане при петите, те биха ги развили.

 

Погледнете внимателно снимката по-долу, за да разберете какво прави повдигането при петата на тялото. Дори и най-малкото повдигане изкривява тялото по време на всяка крачка. От друга страна, zero drop насърчава естествената и правилна походка. Като бонус, това подобрява имунитета, увеличава кръвообращението и стимулира белите дробове да използват пълния си капацитет при дишане.

 

позиция на тялото при носенето на боси обувки

 

 

4.Тънката подметка на босите обувки

 

Когато носим тънка подметка ние усещаме повърхността, по която вървим. Така ние даваме на мозъка си ясна информация, за да се подготви. Ако тази повърхност е нестабилна, мозъкът ни изпраща сигнал към останалата част на тялото и така ние може да се подготвим за това, което ни очаква.

 

За какво ни е това? Вървели сте с обувки в планината и случвало ли ви се да стъпите на камък така, че глезена ви да се усуче? Доста неприятно! Ако кракът изпрати информация, че земята е нестабилна, тялото може да коригира крака, за да избегне нараняване.боси обувки са без поддръжка на петата

Кожени боси обувки Antal Amada Peach

 

 

5. Супер леки са

 

Здравословно е да правим 10 000 стъпки всеки ден. Средно една обувка на възрастен човек тежи около 0,7 кг, което означава, че трябва да повдигаме около 7 тона тегло всеки ден. Това прави ходенето доста добра тренировка, нали?

 

Босите обувки са невероятно леки. Една боса обувка тежи средно около  250-300 г и можете да бъдете сигурни, че на по-дълги разходки наистина ще усетите разликата.

 

босите обувки са супер леки

 Кожени боси обувки Antal Amada Navy Blue

 

 

6. Не поддържа свода на стъпалото

 

Дали сте чували, че сводът на крака ви трябва да бъде поддържан, в противен случай стъпалото ви може да стане плоско? Сводът е съставен от кости, мускули и сухожилия. Костите сами по себе си не запазват никаква форма и затова ни трябват мускули и сухожилия, за да държат свода в правилна форма. Без подкрепа на свода, ние укрепваме мускулите, с които сме се родили.

 

От друга страна, ако подкрепяме свода на крака си, ние заместваме функцията на мускулите, които трябва да държат свода. Да, сводът ни ще има правилната форма в обувката. Но какво се случва, когато си свалите обувката? Паднал свод - здравословни проблеми.

 

Стъпалото в обувката, няма да функционира както трябва, и мускулите в стъпалото ще започнат да отслабват, докато свода не падне напълно. Затова укрепете свода си, като използвате боси обувки. Подкрепата за свода може отрицателно да повлияе на циркулацията на кръвта към пръстите.

 

Повечето проблеми с падналия свод възникват, защото мускулите и сухожилията не функционират както трябва. Босите обувки могат да помогнат много с това. Разбира се, трябва да започнете постепенно. И в случай на по-големи проблеми, консултирайте се с физиотерапевт и добавете упражнения за стъпалата си.

Нека направим обобщение: боса обувка е обувка, която не прави нищо.

 

Може да звучи изненадващо, но не е ли странно, че водещите марки на обувки в света се състезават, коя обувка може да направи повече неща, като по-дебела подметка и по-добра поддръжка на глезена? Все пак, нашите тела са съвършени.

 

Ето списъкът с единствените неща, които искаме от нашите боси обувки:

 

  • да осигуряват максимална свобода и гъвкавост
  • да предпазват краката ни от мръсотия, неблагоприятни метеорологични условия и опасност
  • хубав дизайн, който да допълни нашето облекло

 

Готови ли сте да обуете своя първи чифт боси обувки? Разгледайте нашите предложения на боси обувки!

27 май 2024
TSVETIFIT: КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ И ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ?

Видео за боси обувки и какви са ползите от тях за един активен човек, който прекарва голяма част от времето си в залата. Видеото е направено след два месеца тренировки с боси обувки. В него ще научите какво са боси обувки и защо Цветелина Митева - онлайн коуч и фитнес мотиватор, е решила да тренира с боси обувки, но повече ще научите след като изгледате видеото до края.

прочети още
8 май 2024
КАК ДА ИЗМЕРЯ КРАКАТА СИ, ЗА ДА СИ КУПЯ ТОЧНИЯ РАЗМЕР БОСИ ОБУВКИ

Научете как да измерите краката си, за да поръчате боси обувки от онлайн магазин! Една от най-големите грешки, които хората правят, когато преминават към боси обувки, е да си купят твърде малък размер обувка. В тази статия ще обясним как да измерите краката си и така да имате по-голям успех при поръчването на боси обувки от онлайн магазин. 

прочети още
30 април 2024
ЕДНО МНОГО ПОЛЕЗНО ВИДЕО ЗА БОСИ ОБУВКИ ОТ AGLEU

Това видео е от ютюб канала на AGLEU и в него много добре е обяснено какво са боси обувки.

прочети още
24 април 2024
КАКВО СА БОСИ ОБУВКИ?

Когато споделим с наши приятели и познати за боси обувки, ние се сблъскваме с едни и същи въпроси и недоразумения. Това е разбираемо, като се има предвид, че терминът "боси обувки" е оксиморон: да си бос и едновременно с това да носиш обувки не е възможно.

прочети още
18 април 2024
ЗАЩО ОБУВКИТЕ НЕ СА ВЪВ ФОРМАТА НА СТЪПАЛАТА НИ? КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОБУВКИТЕ

Би било логично обувките да имат същата форма като краката, но защо я нямат? Това е историята за заострения дизайн на съвременните обувки и от къде е започнало всичко. Тази кратка история има за цел да се замислите каква е най-естествената обувка за нашите крака.

прочети още
5 януари 2024
БОСИ ОБУВКИ И ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ОБМИСЛИТЕ ПРЕМИНАВАНЕТО КЪМ ТЯХ

Босите обувки, известни също като минималистични обувки, набират популярност през последните годините като начин да имитират усещането от ходенето или бягането боси. Феновете на босите обувки твърдят, че те предлагат няколко предимства в сравнение със стандартните обувки, включително подобрена сила на стъпалата, по-добър баланс и намален риск от наранявания.

прочети още
19 октомври 2023
ЗАЩО ДЕЦАТА НИ НЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НОСЯТ БОСИ ОБУВКИ, А СЛЕД КАТО ПОРАСНАТ ПРЕМИНАВАТ КЪМ СТАНДАРТНИТЕ ОБУВКИ? 

Бихте ли сложили децата си в ортопедичен корсет, за да предотвратите бъдещи проблеми с гръбнака? Не бихте го направили, нали? Когато децата ни прохождат, на нас като родители ни препоръчват да ги обуваме с леки и гъвкави обувки (обувки за прохождане) и да ги оставяме босоноги възможно най-често.

прочети още
16 юни 2023
3 ПРЕДИМСТВА НА БОСИТЕ ОБУВКИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Носенето на боси обувки набира популярност. Независимо дали става въпрос за специални боси обувки - бягане или просто за разходка по плажа, босите обувки предлагат няколко предимства както за здравето, така и за комфорта на носещите ги. В тази статия ще разгледаме три от тези предимства.

прочети още
9 юни 2023
ЗАЩО ДА ПРОБВАМЕ БОСИ ОБУВКИ И КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА ИМ?

Във все по-модерния свят на модата и обувките, се появяват нови и иновативни начини да се подкрепи здравето и благополучието на нашите крака. Един от тези начини е да пробваме боси обувки. Да, правилно разбрахте - да ходим боси или да носим обувки, които имитират ходенето на бос крак. В следващите редове ще разгледаме защо да пробваме боси обувки и какви са предимствата им.

прочети още
4 юни 2023
БОСИ ОБУВКИ: ВРЪЩАНЕ НА СВОБОДАТА НА КРАКАТА

Един от най-забележимите трендове в света на обувките през последните години е зараждането на интереса към босите обувки. Все повече и повече хора откриват ползите от “босото ходене”. Тази тенденция е свързана с усещането за естественост, свобода и възстановяване на връзката ни с природата. В тази статия ще разгледаме значението на босите обувки и ползите, които те могат да донесат за нас.

прочети още